T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Konuştu
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde öğleden sonra programı T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşmasıyla başladı.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde öğleden sonra programı T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşmasıyla başladı. Konuşmasında enerjinin sektörler üstü konumundan ve Türkiye’nin ticari eksendeki kazançlarından söz eden Dönmez, dijitalleşmenin önemine de değindi.
“Değişimde ne katkı sağladığınız ve ne hızda uyum sağlayabildiğiniz önemli”
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zirve’deki dikkat çeken konuşmasında şunları söyledi: “Enerji her daim sektörler üstü bir konuma sahipti ve her daim beraberinde büyük değişikliklerin kaynağı oldu. Dengelere baktığımızda petrol krizinin dünyaya neler yaptığını biliyoruz. Yine de petrole alternatif enerji kaynakları geliştirilmesini tartışmaya başladık. Hatta ABD, 1900’lü yıllarda sentetik enerji kaynaklarına dahi yanlış bir strateji ile büyük yatırımlar yaptı. Aynı dönemlerde Türkiye ihracatını batıya yapmakta, ama enerjisini Orta Doğu’dan alarak cari açıklar vermekteydi. Zaman içerisinde Türkiye’nin Orta Doğu’dan ihracatla petrol alabileceği anlaşıldı ve bugün cari fazlası verir duruma gelindi. Ticari eksendeki bu değişim Türkiye’ye büyük kazanç sağladı.
Bugün yaşadığımız sürece enerji tarafından bakmak gerekirse, pandeminin enerji emisyonunu azalttığını söyleyebiliriz. Küçülme ekolüne göre emisyon düşürme bedelinin normal yola göre 40 misli arttığı tespit edildi. Tüm bunlar ne yazık ki insanları da yoksulluğa sürüklendi. Alternatif yeşil enerji olsa da, pandemi nedeniyle büyük emek kayıpları yaşandı ve bu insanların yeşil üretime yönlendirilmesi pek kolay olmayacak. İnsanlara iş alanı açmak için fabrika kurmak meselesinden ziyade, yeni kabiliyetler kazandımak daha önemli. Ülkeler arası yeni soğuk savaş enerjide de görülüyor. Daha fazla enerji ithal eden Çin gerçeği var ve yaptığı alımlarla dünyada emtia fiyatlarına etki ediyor ve artırıyor. Bugün artık sorunlar küresel olsa da çözümlerin yerel olduğu bir durum ortaya çıktı. Denge nasıl sağlanacak diye sorulursa, yeni sanayileşme mücadelesinde kimse geride kalmak istemiyor. Pil, yenilenebilir enerjiler gibi yeni yatırım alanları ortaya çıktı. Burada elbette balonlar ve çöküşler görülecektir. Ancak bu yaratıcı yıkımla yeniliğin ve gelişimin ortaya çıkardığı yeni bir ekonomiye geçeceğiz. Tesla bunun en iyi örneklerinden. Yeni kurulmasına rağmen hemen en büyük şirketler arasına yerini aldı. Dijitalleşme yeni bir kabukla geliyor ve bu 4. sanayi devrimi değil. Önemli olan, yeni dengeler oluşurken Türkiye bunun neresinde olacak? Örneğin Türkiye olarak kendi Lityum pillerimizi üretmeye başladık ve yenilenebilir enerjide de en çok güç artışı yapan ülkelerden biriyiz. Temiz enerji teknolojileri artık askeri teknolojiler kadar önemli. Enerjinin yerlileştirilmesi için bir bütünsel politika izliyoruz ve aynı şekilde alt sektörleri de destekliyoruz.”
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Ana Sponsorluğunu Vodafone Business üstleniyor. Gold Sponsorlar arasında Bank of America, Biotrend, Doğan Trend Otomotiv markalarından Silence, Doğan Holding markalarından Galata Wind, Google ve Papara yer alıyor. Zirve’nin Etkinlik Sponsoru Sanko Holding; Oturum Sponsorları BSH, Citibank Türkiye, Deloitte Türkiye, P&G ve markalarından Fairy, Reckitt-Benckiser markalarından Finish, Bunge Gıda markalarından Komili, İtalya Ticaret Merkezi ITA, Odeabank; Destek Sponsorları ise Doğan Dış Ticaret ve Sistem9 oldu.
Uludağ Ekonomi Zirvesi ile ilgili en güncel bilgileri https://www.uluslararasiekonomizirvesi.org adresinden takip edebilirsiniz.